Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 11.01.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Lucian Ghiorghiu
Titlul articolului: Compromis fragil intre membrii coalitiei
Acces online: https://www.cotidianul.ro/compromis_fragil_intre_liderii_coalitiei-4588.html


Dupa 3 saptamini de certuri pe bugetul Educatiei si pe Statutul minoritatilor, luni seara, la Palatul Victoria, Tariceanu, Boc, Voiculescu si Marko Bela au gasit, brusc, solutii.

Conform declaratiilor lui Emil Boc, Adriean Videanu, Eugen Nicolaescu si Marko Bela, liderii coalitiei au decis suplimentarea bugetului Educatiei cu 1.800 de miliarde lei vechi si aducerea lui la 4,3% din PIB, ca si dezbaterea in Parlament, in procedura de urgenta, a Statutului minoritatilor. Motivele care i-au convins pe parlamentarii PC sa nu mai respinga Statutul au fost, potrivit lui Marko Bela, faptul ca legea face parte din legislatia ceruta de UE, dar si acceptarea solicitarii PC ca, in paralel, sa se modifice si legea alegerilor locale.

O echipa mixta PC-UDMR va lucra la amendarea legii alegerilor locale, dar, ieri, deputatul PC Bogdan Ciuca a amenintat din nou ca, daca nu se respecta intelegerea, PC va respinge iar Statutul minoritatilor.

Statutul, aminat de Nastase

Adrian Nastase a profitat de disensiunile din coalitie si a convins, ieri, Biroul Permanent al Camerei sa respinga, din nou procedura de urgenta. Explicatia data de Adrian Nastase: tehnicienii de la Palatul Victoria au omis sa introduca in dosarul legii "tabelul de concordanta", document care trebuie sa certifice armonizarea proiectului cu acquis-ul comunitar. Parlamentarii coalitiei si secretarul de stat care a adus scrisoarea premierului au replicat, fara succes, ca tabelele de concordanta pot fi depuse pina cind legea ajunge la comisii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.